Stichting Jaroslawa Dankowa

 

 

home

 

over Dankowa

 

werken

 

exposities

 

contact

 

 Jaroslawa Dankowa (Sofia, 1925 - Den Haag, 1999)

De uit Bulgarije afkomstige Jaroslawa Dankowa (1925-1999) vlucht in 1948 naar Nederland. In Den Haag schrijft zij zich in 1958 in bij de Vrije Academie en begint zij met het maken van beelden, vooral van menselijke gestalten.

Dankowa's beelden hebben een eigen signatuur. Haar gestileerde, veelal langgerekte figuren laten zien dat een mens zich door zijn verschijningsvorm, maar meer nog door zijn geest, onderscheidt van de ander.

Sinds de vervaardiging van het Indisch Monument in 1988 geniet zij bekendheid bij een groter publiek.

Haar reputatie als maakster van beelden die -zowel wat formaat als impact betreft- een zekere monumentaliteit bezitten, dateert echter al vanaf het begin van de jaren zestig. Veel van haar werk is dan ook te vinden in de openbare ruimte, zoals Afspraak in Samarra (Nederlandse Vertegenwoordiging bij de VN, New York),  Rechters (Paleis van Justitie, Den Haag) en Jongleur (Circustheater, Scheveningen).

Dankowa exposeerde vrijwel al haar beelden, van intiem klein tot levensgroot, bij diverse toonaangevende galerieën in binnen- en buitenland.

De monografie Jaroslawa Dankowa / De absurditeit van het bestaan (€ 19,95  incl. verzendkosten) is verkrijgbaar via het E-mail- adres van de Stichting.